WAT WE DOEN

Herontwikkeling ‘On Spot’

Van theater naar appartementen: een prachtige ontwikkeling, gerealiseerd door Cobraspen. In het hart van Haarlem liggen de getransformeerde nieuwbouwappartementen van On Spot.

Project ‘On Spot’
Dichtbij de Grote Markt, op de hoek van de Smedestraat en de Morinnesteeg, is het project On Spot gerealiseerd. Daar waar eerst de theaterzaal van De Toneelschuur zat, staan nu prachtige appartementen in een verscholen woonbuurt in het hart van Haarlem.

Naar ontwerp van het architectenbureau Kentie en Partners Architekten is het voormalige theater door Cobraspen herontwikkeld tot nieuwbouwwoningen. Het betreft een kleinschalig appartementencomplex verdeeld over drie lagen van elk zes appartementen met in het monumentale hoofdgebouw nog zeven extra appartementen. Daarbij is het pand gerestaureerd om zo ook de monumentale waarde te behouden. De hoogwaardige afwerking en het materiaalgebruik maken het plaatje compleet.

De Toneelschuur
In 1970 werd het theater van De Toneelschuur aan de Smedestraat 23 geopend. Materiële steun werd geleverd door Toneelgroep Centrum die ook de vaste bespeler van het theater werd. De opening, op 2 maart 1970, werd dan ook door dit gezelschap verzorgd met de productie ‘Baas boven baas’ van Peter Handke.

De kleine zaal in het Bavogebouw, aan de voorzijde van het pand, bood plaats aan 80 bezoekers en had een vlakke vloer. Als een van de pioniers van het ‘vlakkevloertheater’ in Nederland, is de Toneelschuur uitgegroeid tot een theater waar vormverkennend en nieuw repertoire gemaakt en gepresenteerd wordt.

In 1976 kon een voormalige schietzaal, op de begane grond, bij de Toneelschuur worden betrokken. Deze aanzienlijk grotere zaal met 162 zitplaatsen, werd ontworpen door stadsarchitect Wiek Roling. Ook deze zaal had een vlakke vloer met een variabel speelvlak van 140 m2. Eveneens onder leiding van Roling werden in 1988 verdere verbeteringen doorgevoerd. In beiden zalen kwamen, gestoffeerde, inschuifbare en verrijdbare tribunes waardoor de grote zaal 178 zitplaatsen kreeg.

In 2003, toen Toneelschuur 2 werd geopend, werd dit theater gesloten.

Waar

Smedestraat 23, Haarlem

Wat

Herontwikkeling van het voormalige theater van de Toneelschuur.

Uniek

Van koophuis, naar theater tot een woningcomplex. Dit pand heeft iedereen in huis gehad.

Smedestraat 23

On Spot

MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Neem contact met ons op!

On Spot