Portfolio

In de afgelopen dertig jaar heeft Cobraspen Vastgoedbeheer een breed portfolio opgebouwd en daarmee ook het bewijs geleverd dat het behouden van historisch vastgoed veel waarde toevoegt aan de toekomst. Bekijk hier een greep uit het portfolio van Cobraspen. Van grootschalige projecten tot aan kleine, maar zeer complexe ondernemingen. 

Landhuis Elswout

Cobraspen zorgt ervoor dat Landhuis Elswout wordt afgebouwd in de stijl zoals de oorspronkelijke eigenaar, de familie Borski, het ooit bedoelt had.

Landhuis Elswout wordt na ruim 120 jaar volledig afgebouwd volgens de originele bouw- en interieurtekeningen. Deze veelomvattende restauratie, waarbij letterlijk en figuurlijk vaak de onderste steen boven komt, vindt plaats met alle bestaande historische bouwtekeningen in de aanslag. Alles wordt precies volgens tekening gemaakt. De buitenzijde van het landhuis is al grondig gerestaureerd, evenals de omliggende terrassen, bordessen en trappen. De binnenzijde van het gebouw wordt eindelijk afgemaakt naar ontwerp van Borski. Zo zijn de juiste ramen in het huis geplaatst, alle nooddaken verwijderd en de juiste daken geplaatst (waaronder een geweldige lichtkoepel). Het marmeren atrium, dat open is tot aan de nok en een adembenemend beeld bij binnenkomst geeft, is conform de originele tekeningen gemaakt. Diep onder de naastgelegen terrassen is plaats gemaakt voor een bescheiden parkeergarage. De inmiddels vierde versie van Landhuis Elswout staat op de funderingen van het eerste huis uit de zeventiende eeuw.
Lees meer

De Zandwaaier

In 2005 kwam het monumentale gebied 'De Zandwaaier' in het bezit van Cobraspen Vastgoedontwikkeling BV

‘De Zandwaaier’ is gelegen in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland in Overveen. Op het terrein bevinden zich meerdere 19e eeuwse monumentale bedrijfsgebouwen, waaronder het hoofdgebouw met bezoekerscentrum De Zandwaaier en de Overveense watertoren. Het bezoekerscentrum is gevestigd in het van oorsprong oude machinegebouw en pompstation van de Haarlemse waterleidingen uit 1879. De Overveense watertoren uit 1880 wordt door velen, terecht, beschouwd als de mooiste watertoren van Nederland. De toren is de enige watertoren in het land die ook in het bassingedeelte ramen heeft.

 
Lees meer

Villa Alsberg

Gelegen aan het Museumplein, bevindt Villa Alsberg zich op een van de meest gewilde, maar ook dure plekken van Nederland: het Mekka van cultuur.

Het monumentale pand Villa Alsberg, gelegen aan de Honthorststraat 20 te Amsterdam, is in 1904 door architect Ed Cuypers ontworpen. Ed Cuypers was de neef van beroemde architect Pierre Cuypers, ontwerper van onder meer het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam. Cobraspen kocht de villa in 2007 aan, om haar na intensieve restauratiewerkzaamheden om te toveren tot een prestigieuze kantoorvilla. Een kwalitatief hoogwaardig project waarbij kosten noch moeite bespaard zijn. Bij de restauratie heeft Cobraspen de originele bouwtekeningen van Cuypers en het fotomateriaal uit het Amsteramse Stadsarchief aangehouden. Zo zijn voor de villa ruim driehonderd glas-in-loodpanelen gereproduceerd en gerestaureerd op basis van het originele fotomateriaal. Ook de originele muurschilderingen zijn tijdens de restauratie handmatig teruggebracht met penselen en sjablonen, met een prachtig resultaat. 
Lees meer

Dreef 24 - 30

De herenhuizen worden in originele staat teruggebracht met haar reusachtig imposante stijlkamers. 

De vier imposante herenhuizen aan de Dreef vormen één blok. Zowel aan de linker- als rechterzijde bevindt zich nog de oorspronkelijke erfafscheiding: een gemetselde kelder met daarop een smeedijzeren sierhek, welke karakteristiek is voor het Florapark. Aan de linkerzijde van Dreef 30 is een garage aangebouwd, die in het verleden mogelijk dienst heeft gedaan als koetshuis. De gebouwen zijn rond 1880 ontworpen door architect A. van der Steur jr. in de bouwstijl neo-Franse renaissance. Cobraspen Vastgoedontwikkeling BV heeft in de loop van de jaren de vier herenhuizen in haar bezit gekregen. Momenteel vinden intensieve restauratiewerkzaamheden plaats. Zo worden de originele lambriseringen en plafonds, die door de vorige gebruiker waren verwijderd, door Cobraspen teruggeplaatst. 
Lees meer

Prins Hendrikhof

Met behoud van en respect voor haar historie, werd de meisjesschool omgetoverd tot kantoorgebouw.

Op de hoek van de Wilhelminastraat en de Prins Hendrikstraat ligt het indrukwekkende Prins Hendrikhof. Architect J. Leyh ontwierp het gebouw in 1881 in de klassieke stijl neoclassicisme. Deze stijl kenmerkt zich door symmetrie en strakheid. Het Prins Hendrikhof deed bijna 100 jaar lang dienst als openbare meisjesschool. Het gebouw, dat ruim 1500 m² grondoppervlak bevat, wordt gekenmerkt door marmeren vloeren en een relatief groot en spectaculair atrium. Cobraspen Vastgoedontwikkeling koopt de voormalige meisjesschool in 1989 van de gemeente Haarlem. De inmiddels monumentale school bevond zich op dat moment in erbarmelijke staat en werd door de Sociale Dienst gebruikt als archief en opslagplaats voor overtollige meubelen. Cobraspen heeft in dat jaar de eerste grondige restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Het stucwerk en de vele ornamenten werden in de oude staat teruggebracht. Daarnaast zijn in het atrium de marmeren vloeren teruggeplaatst. Met behoud van en respect voor haar historie, werd de meisjesschool omgetoverd tot kantoorgebouw. In 2007 heeft het gebouw een tweede restauratiebeurt en uitbreiding gekregen. Zo is alles gemoderniseerd volgens de huidige eisen met betrekking tot de techniek en luchtbehandeling.
Lees meer