Amsterdam
Amstelveen
Haarlem
SugarCity Halfweg
Bloemendaal
Overveen
Zandvoort

Amsterdam

Villa Alsberg, Aeckerstyn, Htel Serviced Apartments Amsterdam Buitenveldert

Amstelveen

Htel Serviced Apartments Amsterdam Amstelveen

SugarCity Halfweg

SuikerSilo's, het Poortgebouw, Gemeenlandshuis Swanenburg

Haarlem

Blauwe Wetering, Florapark, Fonteinlaan, Wilhelminastraat, Dreef, Nieuwe Gracht, Zijlstraat, Menno Simonszweg

Bloemendaal

Villa Rodesteijn

Overveen

Landhuis Elswout , Villa Sonnewende

Zandvoort

Beachouse aan de Boulevard Barnaart

Over Cobraspen

0 Vierkante meter
0 Panden
0 Units
0 Projecten gerealiseerd

Cobraspen Vastgoedontwikkeling is al ruim 30 jaar dé specialist op het gebied van restauratie en hergebruik van monumenten in de regio Haarlem en Amsterdam. Cobraspen geeft cultureel en industrieel erfgoed een nieuw leven en waarborgt zo hun toekomst. Het behouden van monumentale panden door middel van restauratie en hergebruik betekende 30 jaar geleden het begin van Cobraspen. Sindsdien zorgt Cobraspen er voor dat vergeten panden weer bekeken worden. 

Aanbod van Cobraspen

 • Monumentaal erfgoed
  Restaureren met oog op de toekomst
 • Industrieel erfgoed
  Behouden en herstructueren
 • Herontwikkeling
  Van objecten en gebieden
 • Kantoor- en bedrijfsruimtes
  In Haarlem, Amsterdam, Halfweg, Zandvoort en Bloemendaal
 • Vastgoed beheer
  Door een gedreven organisatie
 • Winkelruimtes
  In de regio Haarlem

Technisch beheer
Naast vastgoedontwikkeling en het restaureren van monumentaal en industrieel erfgoed valt ook het (technisch) beheer van objecten in de regio onder de bedrijfsvoering van Cobraspen. Een belangrijk onderdeel van het technisch beheer is een eigen servicedienst. Onder technisch beheer verstaat Cobraspen: 'het in goede staat houden van vastgoed'.

Concepting
Door de jaren heen is er een vierde onderdeel van de bedrijfsvoering ontwikkeld: Concepting. Cobraspen weet verschillende objecten en projecten uit te bouwen tot totaalconcepten. Concepting volgens Cobraspen: 'een totaalconcept neerzetten met als doel de eindgebruiker zoveel mogelijk te ontzorgen'. Voorbeelden van concepten die Cobraspen heeft gerealiseerd zijn: SugarCity, SugarCity Events, Htel Serviced Apartments en Office Hotel.

Geschiedenis van Cobraspen

"Als de nood het hoogst is, is de redding nabij." Onder dit motto zette de bezwaarmakers zich strijdlustig in voor behoud van de toren van de Spaarnekerk in Haarlem. "Zo lang ie er nog staat, staat ie er nog, dan kunnen we hem nog behouden", schreeuwt een Haarlemmer aan de oever van het Spaarne. Luigi Prins, de destijds pas 26-jarige ondernemer, zag dat de Spaarnekerk gesloopt werd, ging direct naar de sloper, kocht de torenspits en behoedde die daarmee voor de sloop. De redding van de torenspits luidde alweer 30 jaar geleden het begin in van de firma Cobraspen.

Monumentaal erfgoed
De keuze voor monumentaal erfgoed was voor Luigi Prins en Cobraspen destijds makkelijk gemaakt. Een pand heeft een verhaal, een ziel. Het heeft een rijke staat van dienst verworven en heeft zich daarmee voor de toekomst bewezen. Dat is de visie van Luigi Prins in een notendop, en de rode draad door het 30-jarig bestaan van Cobraspen. Met passie voor de Nederlandse geschiedenis en historische architectuur heeft Cobraspen door de jaren heen vele historische gebouwen en monumenten weten te behouden. Cobraspen zorgt er voor dat gebouwen hun respect terugkrijgen en hun trots herwinnen.

Spraakmakende projecten
De zorg die Cobraspen aan oude panden besteedt, zorgt dat er weer naar ze gekeken wordt. Vele projecten van Cobraspen krijgen om die reden dan ook veel aandacht in de media. De oude suikerfabriek in Halfweg, tegenwoordig bekend als SugarCity, is een heel goed voorbeeld van de werkwijze van Cobraspen. Iedereen was het erover eens dat er geen toekomst was voor de 50.000 vierkante meter aan historisch industrieel erfgoed. Er moest nieuwbouw komen. Cobraspen besloot de fabriek en de beeldbepalende suikersilo’s in stand te houden en te herontwikkelen. Het resultaat mag er zijn! Hypermoderne kantoorruimte en showrooms in de suikersilo’s. In 2012 werd dit project bekroond door de Internationale Vastgoed Federatie FIABCI. Nationaal sleepte Cobraspen de 1e prijs in de wacht en wereldwijd de 2e prijs. De fabriek van 21.000 vierkante meter is volledig getransformeerd met behoud van het DNA, de ziel, waaronder vele installaties zoals de kookketels en biedt nu ruimte voor evenementen. Het braakliggende terrein wordt nog aangepakt en wordt binnenkort ontwikkeld tot onder andere een factory outlet center.

Ook Plaza West in Haarlem, het voormalige postsorteercentrum van PTT Post, is een juweel. Het wordt volledig herontwikkeld tot woon-, winkel- en werkgebied.

Toen Nederland nog volop kantoorgebouwen bijbouwde, had Cobraspen al in de gaten dat de tijden zouden veranderen. Luigi Prins liep voorop met het ombouwen van leegstaande kantoorcomplexen tot exclusieve woningcomplexen. Enkele mooie voorbeelden hiervan zijn: de oude Bank Giro Centrale in Amsterdam en het Provinciaal Elektriciteit Noord Holland hoofkantoor in Bloemendaal.

Ontwikkelingen in de markt
Ieder pand heeft zijn eigen verhaal en unieke identiteit. Cobraspen geeft het verhaal door aan de nieuwe gebruiker, welke bewust kiest voor de juiste uitstraling voor haar bedrijf. Op die manier ontstaat er een match tussen gebruiker en gebouw. Een nieuwe ambassadeur is geboren. Naast het behoud van erfgoed en hergebruik van panden maakt ook conceptontwikkeling deel uit van de expertise. Zo bedacht Cobraspen ruim tien jaar geleden een geheel nieuw concept dat gericht was op de groei van het aantal expats in Nederland: Htel Serviced Apartments – your home away from home. Luxe appartementen, van alle gemakken voorzien en de services en faciliteiten die passen bij een vijfsterren hotel. Htel Serviced Apartments was de eerste professionele short stay aanbieder in Nederland, inmiddels is het concept door vele anderen gevolgd.

Landgoed Elswout
Cobraspen kijkt ook ver over de grens heen als dat nodig is om het beste uit een pand naar boven te halen. Zo aarzelde Luigi Prins ook niet om direct naar China af te reizen om voor Landhuis Elswout de beste leveranciers van natuursteen te vinden en ingegraveerd houten paneelwerk en beeldhouwwerk te laten maken. 52 zeecontainers met het interieur werden vervolgens naar Nederland verscheept. Landhuis Elswout is gerenoveerd en afgebouwd zoals de beroemde bankier Borski het bedoeld heeft. En na 125 jaar mag Cobraspen zichzelf de trotse nieuwe bewoner van Landhuis Elswout noemen en zo een hoofdstuk toevoegen aan de geschiedenis van dit bijna niet te bevatten,
inspirerende monument.

Wie de toekomst ziet, kan het verleden waarderen.
In de afgelopen 30 jaar heeft Cobraspen het bewijs geleverd dat het behouden van een oud gebouw veel waarde toevoegt aan de toekomst, zelfs in tijden van crisis. Cobraspen houdt de historie in ere en blijft restaureren.